Bir dostumla bir insanın ikna edilmeden hiçbir şey yapmayacağı konusunda sabaha kadarlık bir konuşma yapmıştık. O zaman ikna olmuştum bu zamanda da bu ikna oluşum sürüyor.
Eğer bir insan, bir dostunuz, bir tanıdığınız hırsızsa o kendini hırsızlığa ikna edecek savları bulmuş, o konuda ikna olmuştur. Hırsızlık çok sivri oldu ama tam ve doğru örnektir, çarpıcıdır o yüzden kullandım. İkna olduktan sonra geri dönmek çok zordur. Hele kötüye ikna olmak zor olduğu kadar oran dönmek daha zordur. Onu ikna eden mekanizmalar öyle kuvvetli çarklara sahiptir ki o çarkları kırıp ikna edebilmek imkansız gibidir. Bunu karışık ikna edilişler olduğu için siyaset, spor, ahlak konularına hiç bulaştırmadım. Oralar daha bir karışık ve zor.
Aynı evde farklı değerleri savunan insanların yaşadığı, her karşılaşılan durumda bu farklılıkların sert argümanlarla ve dille savunulma geleneğimizin de olduğunu unutmayalım. Buna biraz, ne birazı bayağı alt yapı eksikliği ikna oluşlarımızı da eklersek yaşadığımız ortamın, tartışmaların, konuşmaların, sohbetlerin yüzde doksanının neredeyse çatışmalı durumlara kayması bundandır. İkna edemediğimi düşünüyorum sizi ama bu bana doğru geliyor. Bizim toplumumuzda yalanın bu kadar çok kullanıyor olması, itibar bulması, suçun itibarsızlığa zor taşıması, suçun kabul görmesi de bu durumlardandır. Kendinizi iyi olmaya ikna ettiğiniz bu sıralar bundan vazgeçmeyin.