Bilgi nasıl yayılır?
İnternet de, gazete de, dedikodu da, uydu da…
Evet hepsi doğru..
Bilgi akıl da, beyin de, bitkiler de beyin yok hücreler de o zaman biraz daha ileri gidin kromozomlar da, biraz daha ileri DNA’da.
Bilgi geldiği zaman nasıl depolarız?
Bu soruyu okuduğunuz da cevap vermeye kalktığınız da beyniniz de hangi sandığı karıştırıyorsunuz? O sandığa ne koymuştunuz? Ne saklamıştınız? Nasıl saklamıştınız? Nerede saklamıştınız?
Benim sorduğum soru aslında bu sorulara vereceğiniz cevaplar da…
O sandık da her şey annenizin çeyiz sandığım dediği ve size çok karıştırma fırsatı vermediği sandıkta ki gibi düzgün katlı mı? Yoksa pazarcı tezgahından daha dağınık bir halde alıyorsunuz koyup bir başka zamanda onları düzenliyor musunuz? (örneğin uyurken)
Arkadaşınız telefon numarasını söyledi (bu bir bilgi) Bu telefon numarasını telefonunuza kaydetmek için hafızanıza alıyorsunuz. Arkadaşınızı bir yere, suratını başka bir yere, numaraların her birini ayrı bir yere, ikişer ikişer ayrı bir yere, üçer üçer başka bir yere, arkadaşınızın annesi ayrı bir yere, kız arkadaşı ayrı bir yere, beyaz saçlı kadınlar bölümüne arkadaşınızın annesi, sarı saçlılara kız arkadaşı ayrı bir yere mi yerleşiyor?
Ne ile arşivliyorsunuz bunları? Hangi kağıda, hangi mürekkeple, hangi kalemle?
Tarih sırası, ilgi sırası devam etmiyorum. Sandığı, sandıkları çok karıştırttım zaten.
Proteinler diyelim. Beyin de diyelim. Renklerine göre diyelim.
Demans hastalığı zaman proteinlerinin renk değiştirmesi mi?
Her rengin bir frekansı var.
Unutmayın. Onun için renk dedim.
Radyo sinyali gibi karıştırıyor olabilirler misal.
Nasıl bilgi aktarılıyor. Bilgi sadece insan, hayvan, bitki gibi canlılar için değil her varlık için var. Örnek sandığı fazla karıştırmadan Radyasyon ve kimyasal olaylar.3
Yani nasıl bilgi sahibi oluyoruz?
Bilgiyi kim aktarıyor? Kim kotarıyor? Kim kullanıyor? Ve nasıl?